Regina albă de Philippa Gregory

Despre autoare: 

Despre Philippa Gregory poți citi aici.

regina-alba-editia-2014_1_produsDespre carte

Produs publicat în 2014 de Editura Polirom
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 432
ISBN: 978-973-46-4483-4

Regina Albă este prima carte din seria Războiul verilor și este povestea uneia dintre reginele Angliei din perioada Războiului celor Două Roze, Elizabeth Woodville.

Elizabeth era o persoană de rang comun, deși provenea dintr-o familie cu viță nobiliară și nimic nu o recomanda pentru a deveni regină. În plus era văduvă cu doi copii, iar soțul ei a murit luptând de partea Casei de Lancaster.

Cu toate acestea, ea îl face pe Edward al IV-lea, proaspăt rege al Casei de York să se îndrăgostească atât de tare de ea încât să o ia de soție și să o facă regină. Gurile rele spuneau că asta nu s-ar întâmplat fără vrăjile mamei sale, Jaquetta Woodville. Cu sau fără vrăji, Elizabeth devine regina Angliei și, din acel moment începe o aprigă luptă pentru putere. Ea are grijă ca toți membrii familiei să capete demnități înalte sau să se căsătorească cu persoane importante, astfel încât în scurt timp, Anglia ajunge să fie condusă de clanul Rivers, cum își spuneau, deoarece se considerau urmașii Melusinei, zeița apelor.

Elizabeth are o ambiție nemăsurată și se concentrează pe menținerea membrilor familei sale pe tronul Angliei. Această dorință de putere avea să-i fie reproșată mai tărziu chiar de fiica ei mai mare, pe care o chema tot Elizabeth.

Elizabeth naște mai mulți copii, cei mai importanți fiind cei doi fii, viitori moștenitori ai tronului. După nașterea lor, intrigile se complică, se fac și se desfac alianțe, trădările sunt frecvente, verii și frații se omoară între ei.

Într-o perioadă atât de complicată, răsturrnările de situație sunt frecvente, verii și chiar frații se luptă între ei pentru a ajunge cât mai aproape sau chiar pe tron. Regele Edward ajunge chiar să-l omoare pe fratele său, George, pe care îl acuză de trădare.

Regina Elizabeth și mama ei erau suspectate de vrăjitorie și că s-au folosit de puterile lor ca să-și mențină puterea și să-și pedepsească adversarii. Uneori, adversarii sunt mai puternici iar ea este nevoită de două ori să se refugieze în sanctuarul de la Westminster Abbey.

După moartea lui Edward al IV-lea, lucrurile se complică din nou. Richard de Gloucester, fratele regelui urcă pe tron și îl închide în Turnul Londrei pe Edward, fiul Elizabethei și moștenitorul tronului, împreună cu un alt băiat, despre care se credea că este Richard, fratele său. Povestea spune că Elizabeth a apucat să-l trimită pe fiul său cel mic în Flandra și că băiatul din Turn era de fapt un paj. Băieții închiși în Turn dispar la un moment dat și nimeni nu pare să știe ce s-a întâmplat cu ei. Unii spun că au fost uciși, iar alții că au fost răpiți.

12274748_1173543472675034_458712202069944146_n
Turnul Londrei

După dispariția fiului său, Edward, Elizabeth decide că e momentul să arunce în jocul pentru tron un alt pion și anume pe fiica sa cea mare, Elizabeth. Deși aceasta se îndrăgostește de unchiul său Richard (partea asta a poveștii mi-a displăcut total), mama sa decide să o căsătorească cu Henry Tudor din Casa de Lancaster.

Povestea este foarte bine documentată, ca toate poveștile Philippei Gregory, fără a fi încărcată cu amănunte istorice, concentrându-se mai degrabă pe conturarea personajului. Vă recomand să citiți cartea și apoi să-mi spuneți dacă v-a plăcut sau nu.

Poți comanda cartea AICI.

Lectură plăcută!

2 gânduri despre „Regina albă de Philippa Gregory

  1. Regina alba este una din cartile mele preferate, imi place extrem de mult cum Philippa Gregory impleteste realitatea istorica cu o poveste imaginata, cum umple golurile istorice. Imi place si cum isi construieste personajele si stilul literar. De cartea asta m-am indragostit de la prima fraza

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.