Împreună cu un grup de colegi, parteneri într-un proiect european, am avut bucuria să particip la o degustare de vinuri la Cramele Recaș.
Cultura viței de vie în Banat datează încă din peroada ocupației romane asupra Daciei. Unele legende vechi spun că în aceste locuri s-a născut și a copilărit Bachus, zeul vinului.
Podgoria Recaș a fost atestată încă din anul 1447. De atunci, regiunea a fost colonizată de șvabi, unguri, austrieci, sârbi și croați, dar viile au rămas și au devenit un simbol important al Banatului.
De la o cramă cu dotări tradiționale, Cramele Recaș sunt astăzi printre cele mai moderne din țară. Sortimentul vinurilor de Recaș acoperă o largă paletă, de la vinurile de retail Schwaben Wein până la vinurile cu personalitate, pentru consumatorii pretențioși: Castel Huniade, Cuvee Uberland, Sole, Solo Quinta, Cocoșul dintre vii.
Am ajuns la Recaș într-o frumoasă și însorită zi de iarnă, după o vizită la Timișoara.
Mai întâi am intrat în magazinul de prezentare, unde a început aventura noastră. Pentru că degustarea unui vin este o adevărată aventură a simțurilor, văz, miros și gust.
Pe un perete sunt expuse impresiile personalităților care au vizitat crama.
Gazda noastră ne-a prezentat vinurile produse la Recaș, medaliile pe care unele dintre vinuri le-au obținut la importante competiții internaționale.
Una dintre cele mai importante distincții a fost obținută de vinul Solo Quinta, un cupaj de cinci vinuri.
O parte dintre vinuri sunt exportate în țări din Europa, America și Australia.
Am străbătut coridoarele întunecate, luminate doar de torțe.
Am putut vedea încăperi cu lungi șiruri de butoaie și tezaurul de vinuri, unde sunt păstrate mostre din fiecare producție.
Colecționarii au la dispoziție casete private unde pot să-și păstreze vinurile, în condiții optime.
Am trecut și pe lângă săli de diferite dimensiuni destinate degustărilor de vinuri.
După turul cramei, am intrat în sala rezervată pentru grupul nostru și am început degustarea vinurilor.
Ne-au încântat simțurile șase vinuri: Castel Huniade, Schwaben Wein, Chardonnay, Fetească regală, Fetească neagră, Shirah. Între diferitele feluri de vinuri, am gustat câteva tipuri de brânzeturi și pâine cu puțin ulei de măsline.
După degustare, am mâncat un delicios gulaș (a dispărut atât de repede încât nu am apucat să-l fotografiez), iar ca desert plăcintă tradițională cu mere.
Am plecat de la cramă, ducând cu noi amintirea unor clipe frumoase, dar și câteva sticle de vin, în funcție de preferințe. Pentru mine a fost Castel Huniade Fetească Regală.