AMSTERDAM
Dacă faci o plimbare pe străzile din Amsterdam sau de-a lungul canalelor sale, o să descoperi foarte repede arhitectura specifică a caselor. În centrul vechi, e ca și cum te-ai plimba printr-un oraș de poveste, cu case care par sculptate în turtă dulce sau în ciocolată. Cu frontul stradal foarte îngust (din cauza atât a lipsei de spațiu, cât și a faptului că mai demult erau taxate în funcție de lungimea acestuia) arată ca niște case pentru păpuși sau pentru pitici.
De ce au casele din Amsterdam cârlige pe fațadă?
Poate o să te surprindă să observi că multe case au, imediat sub fronton, câte un cârlig și o să te întrebi ce rol are cârligul respectiv? Să fie unul decorativ? Ei bine, nu. Casele fiind înguste și înalte, nu prea exista spațiu pentru manevrarea mobilierului, așa că au fost dotate cu cârlige care să ajute la introducerea obiectelor de mari dimensiuni pe geam. Încă se mai practică asta, am asistat odată la ridicarea unei piese de mobilier cu un sistem de scripeți.
Casele din lemn
Pe vremuri, casele erau construite din lemn, dar, după incendiile care au devastat orașul în 1421 și, apoi, în 1452, nu s-au mai construit case cu pereți din lemn, iar în 1662, construcțiile din lemn au fost complet interzise. Astăzi, mai există în Amsterdam doar două case din lemn. Una dintre ele este Houten Huis, cea mai veche casă din Amsterdam, în Begijnhof 34, datând aproximativ din 1420. Cealaltă casă din lemn e pe Zeedijk 1, pe una dintre cele mai vechi străzi din Amsterdam.

Casele înclinate
Dacă te plimbi prin centrul vechi din Amsterdam, o să observi destul de repede că multe dintre casele înalte nu au doar o siluetă de manchin, dar par și ușor … cherchelite, dacă judeci după poziția lor înclinată. Care să fie cauza pentru care unele case au o poziție ciudată, de parcă ar fi gata să se prăbușească în orice moment? În primul rând, sunt construite pe piloni de lemn, așa încât multe au probleme la fundație. În al doilea rând, am vorbit deja despre faptul că sunt desfășurate mai degrabă pe verticală, au în interior scări înguste și abrupte așa încât devine imposibilă manevrarea obiectelor voluminoase și grele, care sunt urcate la etajele superioare cu ajutorul unui cârlig. Și ca să nu se lovească obiectele de fațadă, au fost construite puțin înclinate în partea din față.
Galerie foto
ZAANSE SCHANS
Zaanse Schans este un sat (turistic, e drept) din apropiere de Amsterdam care pare desprins din povești, cu căsuțele sale parcă din turtă dulce și cu morile de vânt. Un loc unde este evocat foarte sugestiv satul olandez din trecut și chiar, într-o anumită măsură, din prezent. În unele căsuțe sunt amenajate mici expoziții sau magazine, iar altele sunt chiar locuite.
Galerie foto
Recomandări de lectură
Dacă vrei să pătrunzi în intimitatea unei case olandeze din trecut, citește:
- Miniaturista de Jessie Burton
- Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier
- Albastrul din miez de noapte de Simone van der Vlugt.
Ce poze frumoase! O arhitectura deosebita…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, așa e.
ApreciazăApreciază
Și mie mi-au plăcut mult aceste căsuțe deosebite din Olanda. De asemenea minunate sunt și casele din orășelele din Danemarca. Mulțumim și pt recomandările de lectură!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂
ApreciazăApreciază