Pe înălțimile Sacromonte (Muntele Sacru) din Granada locuia o comunitate înfloritoare de romi. Numele vine de la Mănăstirea Sacromonte, fondată în 1600, care a fost construită peste catacombele unei exploatări miniere din timpul romanilor. Țiganii locuiau în grote săpate în stâncă. Dealul este stâncos și arid, total diferit de înălțimile înverzite de vis-a-vis, pe care se află Palatul Alhambra.
Atât cuvântul englezesc gipsy cât și cel spaniol gitano, vin de la Egipt, de unde credeau europenii că se trage comunitatea respectivă. S-a dovedit că își au, de fapt, originea în India, iar termenul țigan a început să capete conotații negative, astfel că un termen considerat mai potrivit este rom sau rrom.
Când am auzit că în nordul Granadei se găsește un muzeu al grotelor în care locuiau țiganii am crezut că locul este undeva în afara orașului și că va fi dificil să ajungem acolo. Însă am ajuns relativ ușor, la capătul unei plăcute plimbări prin Albaicin, vechiul cartier arab și urmând apoi o străduță îngustă, spre vârful dealului.
De-a lungul Căii Sacramonte sunt înșiruite, pe ambele părți, case pitorești, unele transformate în baruri sau restaurante.
Districtul Sacromonte este locul în care poți să vezi spectacole de flamenco și de zambra, o variantă în care solistul cântă și dansează. Am văzut și noi un spectacol, la restaurantul Jardines de Zoraya. Despre seara noastră de flamenco poți citi aici.
Odată ajuns în vârful dealului, poți admira priveliști spectaculoase ale Granadei, ale văii râului Darro și ale dealului înverzit pe care se află Alhambra.
Zece grote sunt amenajate astfel încât să ilustreze felul în care se desfășura viața celor care locuiau acolo în urmă cu o sută de ani. Grotele se găsesc de-o parte și de alta a unei râpe. Vizitarea grotelor îți permite să înțelegi mai bine evoluția, dezvoltarea și obiceiurile locuitorilor din Sacramonte.
Muzeul oferă și informații privind flora, fauna, climatul și agricultura din zonă precum și privind alte zone din lume locuite de troglodiți.
Intrarea în muzeul în aer liber este păzită de un copac uriaș.
Istoria țiganilor din Sacromonte este redată de un afiș chiar la intrarea în muzeu.
Interiorul grotelor este zugrăvit în alb ca să fie mai luminoase. Temperatura ambientală nu se modifică prea mult în timpul anului. Astăzi, muzeul are instalații sanitare și electricitate, dar aceste facilități moderne au început să fie folosite doar de ceva mai mult de 50 de ani.
Spații de locuit

















La intrare, se găsește o mică grădină botanică, cu plante medicinale, legume și, bineînțeles, rodii (rodia este simbolul Granadei).
Dacă sunt destul de norocoși, vizitatorii pot să vadă dansul flamenco în mediul său de origine, în grote amenajate ca mici săli de spectacole.
Vizita durează aproximativ o oră, dar poți rămâne atâta timp cât îți face plăcere.
Muzeul oferă și demonstrații ale meșteșugarilor de etnie rromă, produse alimentare specifice sau concerte de muzică tradițională.
Vizita la Muzeul Sacramonte a fost, fără îndoială, o experiență deosebită.
Un gând despre „Muzeul Sacromonte din Granada”