Hasselt este un oraș din Belgia, fondat în secolul al VII-lea. Are aproximativ 80000 de locuitori și este capitala provinciei Limburg. Numele orașului vine de la Hasaluth, care înseamnă lemn de alun. Hasselt este un oraș cunoscut și datorită faptului că transportul public (cu autobuzul) a fost gratuit, din 1997 până în 2013. Începând de atunci, din cauza dificultăților financiare ale administrației locale, doar persoanele sub 19 ani mai beneficiază de gratuitate. E ceva și asta, nu? Câte orașe din România se pot lăuda cu așa ceva?
Centrul orașului este, în cea mai mare parte, pietonal.
Una dintre cele mai importante clădiri din centrul orașului este (nicio surpriză, nu?) Primăria.
Una dintre cele mai vechi clădiri din oraș este Catedrala St. Quentin (secolele XI-XVIII).
O oază de liniște în centrul orașului este locul în care era azilul Mănăstirii Herkenrode (1542), o veche mănăstire cisterciană de maici, fondată în 1182.
Piața Mare și străduțele din apropierea ei sunt pline de restaurante, braserii, cafenele și taverne. Aici se întâlnesc și se relaxează locuitorii orașului.
Borrelmanneke este o fântână-statuie care simbolizează bogata tradiție a ginului de Hasselt. Statuia reprezintă un băiețel (manneke) care stă pe spatele unui bou iar apa care curge este simbolul ginului. Se spune că, în timpul festivalului ginului, apa se transformă în gin astfel încât toți trecătorii pot să-l deguste. Nu era festival când am fost eu acolo așa că nu am avut ocazia să văd gin curgând într-o fântână stradală.
Cel mai mult mi-a plăcut în Hasselt Grădina Japoneză, cea mai mare de acest tip din Europa. Preferatele mele au fost Casa de Ceai, Casa de Oaspeți și micul templu Shinto.
În 2004, Hasselt a fost primul oraș care a primit titlul de „Orașul cel mai sociabil din Flandra”, iar tot de atunci revendică titlul de „Orașul gustului”. Un oraș pe care poți veni „să-l vezi, să-l simți, să-l miroși sau să-l guști”.
Cele mai cunoscute specialități din Hasselt sunt ginul și biscuiții speculaas.
Ginul olandez este băutura tradițională obținută din ienupăr din Țările de Jos și din Belgia. Ca și alte băuturi spirtoase a fost inițial vândut ca un medicament și apoi ca băutură alcoolică.
În Hasselt, ginul este atât de popular încât are un festival, în octombrie și există chiar un muzeu al ginului.

Se pare că și originea biscuiților speculaas/speculoos are legătură cu fabricarea ginului. Zahărul rezultat din procesul de distilare căpăta o culoare maro și brutarii au început să-l folosească pentru a coace biscuiții. Aceștia au fost menționați pentru prima dată în jurul anului 1830, când Belgia și-a câștigat independența.
Alte articole la fel de interesante despre Belgia:
O după-amiază la mănăstirea Postel
Și în engleză:
Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să-l apreciezi și să-l distribui ca să-l citescă și prietenii tăi :).
Dacă planifici o călătorie în Belgia, îți recomand Belgia – ghidul turistic.
O poveste superba, ca de obicei. Marturisesc ca nu am auzit de acest oras.:) Si pensionarii nu au gratuitate la „ITB”?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Trebuie sa ma intorc acolo, sa vad cum mai sta treaba :).
ApreciazăApreciază