Simboluri ale Crăciunului – Acadeaua-baston (candy cane)

Acadelele-baston sunt bomboanele tradiționale de Crăciun. Bomboana clasică are culoarea albă, cu dungi roșii, o lungime de 15 cm și diametrul de 0,25 cm. De-a lungul timpului, producătorii au introdus diverse modificări, atât în ceea ce privește dimesiunile cât și culorile și aromele utilizate. A rezultat astfel o mare varietate de bomboane care pot fi vândute pe tot parcursul anului.

Până la începutul secolului al XX-lea, acadelele-baston erau manufacturate, într-un proces foarte laborios. Producția de masă a început în 1950, când preotul catolic Gregory Keller a inventat o mașină pentru fabricarea acadelelor.

Iată cum se fac acadelele:

Care este legătura între acadeaua-baston și Crăciun?

Se pare că bomboana în formă de baston cu dungi este asociată cu Crăciunul de aproape 350 de ani.

Povestea spune că bomboana în forma toiagului de păstor a fost inventată în 1670 de capelmaistrul catedralei din Koln, care a dorit să le dea copiilor o ocupație în timpul slujbei, ca să păstreze liniștea. În casele din spațiul german, dulciurile erau ornamente obișnuite, așa că, în scurt timp, bomboanele în formă de toiag au început să fie agățate în brad.

Altă poveste atribuie bomboanele-baston unui producător de bomboane din Indiana, care le-a dat această formă, în jurul anului 1900. El a încorporat în acadea simbolurile iubirii și ale sacrificiului lui Hristos: culoarea albă simbolizează puritatea, trei dungi înguste pentru a simboliza durerea lui Iisus și Sfânta Treime și o dungă roșie mai groasă pentru a reprezenta sângele vărsat de Iisus pentru omenire.

Alții spun că forma acadelei simbolizează litera J, inițiala numelui lui Iisus (Jesus).

Acestea nu sunt, desigur, evidențe istorice, ci doar povești. Dar ne putem oare imagina Crăciunul fără povești?

Știai că …?

1. Cea mai mare acadea de Crăciun a fost făcută în 2012, în Geneva, Illinois. Avea o lungime de 15 metri și a fost nevoie de 450 de kilograme de zahăr pentru obținerea ei.

2. Doar în Statele Unite ale Americii se confecționează anual peste 1 miliard de acadele, 90% dintre ele fiind cumpărate în perioada dintre Ziua Recunoștinței și Crăciun. Oare cine le cumpără pe celelalte 10% și de ce?

3. În SUA, se sărbătorește Ziua Națională a Acadelelor, pe 26 decembrie.

Publicitate

3 gânduri despre „Simboluri ale Crăciunului – Acadeaua-baston (candy cane)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.