Simboluri ale Crăciunului – Luminițele

Fără nicio îndoială, de sute de ani, luminile sunt o parte integrantă din sărbătoarea Crăciunului. Decorațiunile luminoase împodobesc pomii, străzile, ferestrele caselor sau bisericile. Luminile sunt simboluri ale lui Iisus privit la Lumina Lumii și totodată ale speranței că nopțile lungi de iarnă vor lua sfârșit și că soarele și primăvara vor sosi curând.

Strălucirea luminițelor de Crăciun poate fi comparată cu cea a stelelor de pe cer sau a zăpezii proaspăt căzute în lumina lunii.

Se pare că primul om care a aprins lumânări în pomul de Crăciun a fost Martin Luther, reformatorul protestant. Povestea spune că, într-o noapte de iarnă, când se întorcea acasă, a fost impresionat de strălucirea stelelor văzute printre ramurile unui brad din curtea casei sale. Așa că s-a hotărât să recreeze splendoarea cerului în noaptea Nașterii și a aprins lumânări în pomul decorat pe care-l avea în casă.

902673_752476181448434_262622515_o

De atunci, oamenii au început să pună lumânări atât în pomul de Crăciun cât și la ferestre. Deși lumânările aprinse puteau provoca incendii, tentația de a decora casele cu luminițe era mai mare decât teama de foc. În 1890, au fost folosite pentru prima dată, mini-sfeșnice pentru prinderea lumânărilor în brad. În afară de lumânări, au fost folosite și alte modalități de a aprinde luminițe în pom, de exemplu, felinare sau lămpi cu ulei.

Beculețele de Crăciun, inventate în 1882, se prindeau ușor în brad și, în plus, nu necesitau supraveghere permanentă. Primul pom de Crăciun iluminat electric a fost creația lui Edward H. Johnson, un asociat a lui Edison. Bradul din locuința lui de pe Fifth Avenue din New York a fost cablat manual cu 8o de beculețe de mărimea unor nuci. Beculețele, iluminate în roșu, alb și albastru, au fost aprinse în 22 decembrie 1882. Curentul electric era însă prea scump pentru mulți, așa că abia în 1930, luminițele electrice au devenit o obișnuință în casele oamenilor, înlocuid lumânările.

În zilele noastre, casele și brazii sunt împodobiți cu șiruri de luminițe în toate formele, dimensiunile și culorile.

4 gânduri despre „Simboluri ale Crăciunului – Luminițele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.