Simboluri ale Crăciunului – Poinsettia

Poinsettia (Euphorbia pulcherrima), cunoscută și sub numele de Crăciunița (Flor de Noche Buena) sau Steaua Crăciunului, este o plantă originară din America Centrală. Aztecii foloseau această plantă pentru a produce vopsele de culoare roșie, dar și pentru tratarea febrei.

Numele Poinsettia vine de la Joel Roberts Poinsett, ambasadorul Statelor Unite în Mexic, cel care a adus planta în Statele Unite, în 1825.

Mulți oameni confundă bracteele (partea superioară a frunzei) colorate în roșu, dar și în alb, crem sau roz cu petalele unei flori, dar florile sunt de fapt mugurii galbeni din mijloc.

Poinsettia

Cum a devenit ea unul dintre simbolurile Crăciunului? Povestea a început în secolul al XVI-lea și spune că o fată mexicană săracă, Pepita sau Maria, nu avea bani să-i cumpere un dar Pruncului Isus. Ea a fost îndemnată de un înger să culeagă niște buruieni de pe marginea drumului și să le ducă la biserică, la slujba de Ajun. După ce le-a așezat frumos la altar, chiar sub ochii ei și ai celorlați oameni din biserică, frunzele au început să capete o culoare roșie, strălucitoare. Frunzele în formă de stea aduc aminte de Steaua de la Bethleem, iar culoarea roșie de sângele Mântuitorului.

De atunci, Poinsettia a început să fie considerată unul dintre miracolele Crăciunului și este una dintre cele mai populare decorațiuni de Crăciun.

4 gânduri despre „Simboluri ale Crăciunului – Poinsettia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.