Simboluri ale Crăciunului – Coronița

În țările de limbă engleză, coronițele sunt folosite în mod obișnuit ca decorațiuni de Crăciun, pentru a sărbători nașterea lui Hristos. Coronițele de Crăciun sunt, de obicei, realizate din ilice (Ilex) și iederă (Hedera helix), dar pot fi făcute și din frunze de dafin sau din ramuri de brad.

coronita-craciun

Împodobirea caselor cu aceste plante împrospătează aerul iar culoarea lor verde semnifică viața veșnică. Se credea chiar că aceste plante au proprietăți magice. Ilicea era folosită pentru alungarea spiritelor rele (sau a fulgerelor, în mitologia nordică). Ea era utilizată de către romani ca decor în timpul Saturnaliilor. Iedera, mai puțin populară, era asociată cu Bachus, zeul vinului și a orgiilor și era folosită la festivalurile organizate în timpul iernii, în mai multe culturi.

Coronițe pe ușa Primăriei Arad

De-a lungul timpului, multe obiceiuri păgâne au fost incluse de către creștini în sărbătorile religioase. Inițial, iedera nu a fost folosită, din cauza capacității sale de a se dezvolta la umbră, ceea ce a dus la asocierea ei cu secretele și dezmățul. În cele din urmă, obiceiul de a decora cu ramuri de ilice și iederă în timpul sărbătorilor creștine a fost acceptat. Sensul religios a fost atribuit frunzelor ascuțite ale ilicei și fructelor sale de culoare roșie, care simbolizau coroana de spini a lui Hristos, respectiv sângele vărsat.

Astăzi, ilicea și iedera sunt încă folosite în celebrarea Crăciunului. Credința în puterile lor magice s-a diminuat, dar ele sunt utilizate în continuare în scop decorativ.

În afară de ramuri de ilice și iederă, pentru obținerea coroniței se pot folosi flori, fructe, nuiele sau alte materiale.

Forma rotundă a coroniței simbolizează ciclurile anotimpurilor, infinitul, nemurirea (continuitatea vieții), comunitatea, credința și legăturile foarte solide ale omului cu natura.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.