CRĂCIUNUL LUI POIROT de Agatha Christie

Despre autoare:

Agatha Mary Clarissa, lady Mallowan, născută Miller, mai cunoscută ca Agatha Christie (1890 – 1976) a fost o scriitoare britanică de romane, povestiri și piese de teatru polițiste. Sub pseudonimul Mary Westmacott a scris și câteva romane de dragoste, mai puțin cunoscute și, după părerea mea, mai puțin reușite. Este unul dintre cei mai importanți autori de literatură polițistă și cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. A publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi, fiind autorul tradus în cele mai multe limbi.

Despre carte:

Hercule Poirot se implică din nou în investigarea unei crime care pare de nerezolvat. Crăciunul lui Poirot nu va fi unul liniștit, ci plin de mister, suspans și o crimă de investigat.

craciunul-poirot

Capitolele romanului sunt împărțite în zile, din 22 până în 28 decembrie. Membrii familiei Lee primesc scrisori de la tatăl lor, Simeon, care îi invită să-l viziteze de Crăciun.

În afară de fiii și nurorile lui Simeon Lee, la conac își fac apariția și Stephen, care se prezintă ca fiul unui partener de afaceri din tinerețe a lui Simeon și Pilar, nepoata acestuia.

Cu toată familia adunată în jurul lui, Simeon Lee speră să aibă un Crăciun de neuitat.

„Va fi un Crăciun pe cinste! Toți copiii strânși în jurul meu. Toți copiii mei!”

Și după modelul ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se întâmple, Simeon Lee chiar va avea parte de un Crăciun nemaipomenit, doar că nu în sensul dorit de el.

În Ajunul Crăciunului, Simeon își adună familia în biroul lui și, într-o conversație telefonică cu avocatul lui, anunță că vrea să-și schimbe testamentul. Apoi face aprecieri nu prea măgulitoare despre membrii familiei sale. După o cină tensionată, fiecare se retrage în alt colț al casei. Dintr-o dată se aud zgomote puternice și un țipăt inuman dinspre biroul lui Simeon Lee. Toți se reped la ușa lui, care este încuiată, așa că sunt nevoiți să o spargă. Înăuntru găsesc cadavrul lui Simeon, cu beregata tăiată, într-o baltă de sânge.

La fața locului sosește inspectorul-șef Sugden care începe ancheta, ajutat și de Hercule Poirot, aflat în vizită la șeful poliției din Middleshire.

Poirot își pune la treabă micile celule cenușii, face descoperiri după descoperiri și, în cele urmă, rezolvă cazul. El demonstrează că fiecare dintre cei aflați în casa în care s-a petrecut crima avea nu numai motivul ci și prilejul să comită crima. Dar, se întâmplă uneori ca lucrurile – sau oamenii – să nu fie ce par a fi.

Suspansul este la cote înalte până la ultimele pagini, iar finalul este cu totul neașteptat. De altfel, eu nici nu încerc să ghicesc cine ar putea fi criminalul atunci când citesc o carte a Agathei Christie, prefer să savurez acțiunea, dialogul și subtilul umor britanic, și să mă las surprinsă la final de dezvăluirea criminalului.

Romanele Agathei Christie sunt cunoscute mai ales ca romane polițiste, ceea ce și sunt, de fapt, fiind, în același timp, excelente romane psihologice, cu o radiografie amănunțită a caracterului uman. Avariția, resentimentele, gelozia, dorința de răzbunare, ambiția, sunt tot atâtea motive pentru care un personaj aparent obișnuit se poate transforma în criminal. Rămâne ca excelentul observator care este Hercule Poirot să descopere care a fost, până la urmă, mobilul crimei și, mai ales, cine a comis-o.

Plus:

  • personajele, fiecare dintre ele un posibil suspect de crimă.

Minus:

  • prea puțin Crăciun, atmosfera specifică lipsește cu desăvârșire (poate că Agathei nu-i plăcea prea mult Crăciunul, cine știe?)
  • prea puțin Hercule Poirot, căruia îi lipsește parcă ceva din farmecul lui obișnuit.

Evaluarea mea:

  • Subiect            – o crimă irațională
  • Scriitură         – accesibilă, lejeră
  • Redactare      – mediocră
  • Traducere      –  bună
  • Copertă           – absolut superbă
  • Goodreads       5/5 stele.

Mi-a plăcut mult să citesc cartea, chiar dacă nu se numără printre cele mai bune romane scrise de Agatha Christie (părerea mea subiectivă, desigur).

Poți comanda cartea, cu reducere, aici sau aici.

Lectură plăcută!

4 gânduri despre „CRĂCIUNUL LUI POIROT de Agatha Christie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.