Abația Melk

Abația Melk este o mănăstire benedictină din Austria Inferioară, una dintre cele mai faimoase lăcașuri ale creștinismului european. Este ridicată pe o stâncă de granit (228 m), deasupra orașului Melk și cu vedere spre valea Wachau a Dunării. Melk își datorează numele râului Medjilica (în slavă, râu de frontieră ).

Mănăstirea face parte din patrimoniul universal UNESCO și este faimoasă mai ales pentru biblioteca, scriptorium-ul și școala sa cu o îndelungată tradiție. A fost fondată în 1089, când Leopold II, Margraf de Austria a donat unul dintre castelele sale călugărilor benedictini de la mănăstirea Lambach și, de atunci, a funcționat fără întrerupere, până în zilele noastre.

În secolul al XII-lea, pe lângă mănăstire, a fost înființată o școală monastică, Stiftsgymnasium Melk. În secolul al XV-lea, mănăstirea a devenit centrul unor importante reforme (așa-numitele Reforme de la Melk), care au revigorat viața monastică din Austria și din sudul Germaniei.

Impresionanta clădire barocă pe care o putem admira astăzi a fost construită între 1702 și 1736, după proiectul lui Jakob Prandtauer. Mănăstirea a supraviețuit multor amenințări: în timpul desființării mănăstirilor sub împăratul Joseph al II-lea (1780-1790), al războaielor Napoleoniene și în perioada care a urmat Anschluss-ului nazist, care a preluat controlul asupra Austriei în 1938, când școala și o mare parte din mănăstire au fost confiscate de stat. După al Doilea Război Mondial, școala a fost restituită mănăstirii, iar, astăzi, acolo învață aproape 900 de elevi, atât băieți cât și fete.

Este o construcţie cu patru laturi simple, dar armonioase. Cele două laturi lungi ale mânăstirii se unesc printr-o terasă curbată. În spatele terasei, pot fi admirate elegantele turnuri gemene care încadrează domul mare. Fațadele sunt zugrăvite într-o superbă combinație de galben strălucitor și alb. Mănăstirea are 1888 de ferestre.

Am intrat în abație pe aici:

1980761_10203696220463266_1652509315_n-min

Clădirile care formează complexul monastic au fost construite în jurul a șapte curți interioare.

p1010204-min

Biserica are două turnuri care se înalță semețe deasupra acoperișurilor baroce. Când am intrat în biserică, am rămas uluită de splendoarea care mi-a apărut în fața ochilor. O combinație de marmură, lemn și aur. Picturi și sculpturi superbe, plafoane pictate, o orgă de dimensiuni impresionante și un altar magnific. Ce bogăție! Sincer, mi-a plăcut chiar mai mult decât Bazilica Sfântul Petru de la Roma. Cu toate astea, nu m-am putut împiedica să nu mă întreb câți bani s-au cheltuit și câtă muncă a fost necesară pentru această opulență?

Impresionanta bibliotecă a mănăstirii are o colecție de 100 000 de cărți și manuscrise, inclusiv manuscrise muzicale și 750 de incunabule, tipărite înainte de 1500.

Nu este permis să faci fotografii în bibliotecă, așa că va trebui să vă mulțumiți cu fotografiile publicate pe site-ul oficial.

O scară în spirală coboară din Bibliotecă direct în biserică.
10416677_10203696217983204_1220547684_n-min

Scriptoriumul mănăstirii era locul în care călugării petreceau mult timp, copiind cărți sau scriind diverse manuscrise.

Ca un tribut adus mănăstirii și bibliotecii sale, de o valoare inestimabilă, scriitorul italian Umberto Eco l-a numit pe unul dintre protagoniștii operei sale, Numele trandafirului”, Adso din Melk.

Terasa face legătura între bibliotecă și Sala de Marmură. De aici poți vedea o minunată panoramă a Dunării și a orășelului Melk.

Vizitatorul pătrunde apoi în Sala de Marmură (Marmorsaal), un interior baroc, colorat în roșu și gri. În perioada imperială, sala era utilizată pentru primirea oaspeților și pentru ocazii festive. Astăzi este parte a muzeului, dar găzduiește și ceremonii oficiale sau recepții. În ciuda numelui său, marmura de Salzburg a fost utilizată doar pentru cadrele ușilor, pereții fiind decorați stucco, cu efect de marmură. Frumoasa frescă “Iluminarea” de pe tavanul sălii a fost pictată, în 1731, de Paul Troger. Inscripțiile de deasupra ușilor sunt citate din Regulile Sf. Benedict. Ele indică scopul camerei: „Hospites tamquam Christus suscipiantur” („Oaspeții ar trebui să fie primiți precum Hristos”) și „Et omnibus congruus onoare exhibeatur” („Fiecăruia să i se acorde onoarea cuvenită”).

Galeria lungă de 190 m, cunoscută ca Galeria Împăratului, duce către cele 88 de încăperi imperiale (într-una dintre ele a locuit, la un moment dat, chiar Napoleon). O mare parte din aceste încăperi fac astăzi parte din impresionantul muzeu al mănăstirii. Exponatele reflectă viața la mănăstire precum și funcțiile sale culturale, economice și politice.

Aproape de ieșire, se găsește pavilionul din grădină, care, în epoca barocă, servea ca loc de relaxare pentru călugări. Astăzi, aici se găsește o cafenea self-service.

p1010221-min

p1010222-1-min

Plimbarea se sfârşeşte în grădinile abaţiei, deschise pentru public din mai până în octombrie.  unde un restaurant cu o capacitate de 600 de persoane aminteşte că, dintre puţinele venituri ale abaţiei, cel din turism are un rol foarte important. Grădinile au fost proiectate, în 1750, ca un parc baroc, iar, în 1822, a fost regândit ca o grădină englezească. Din păcate, am apucat doar să intrăm în parc și a trebuit să ieșim imediat, fiindcă se făcuse timpul să ne întoarcem la locul de întâlnire a grupului. Poate data viitoare…

Desigur că nu lipsesc magazinele de suveniruri care oferă o selecție de cărți și albume despre mănăstire, cărți poștale și suveniruri tradiționale. Am cumpărat o carte și o sticluță de lichior cu ierburi cultivate în grădinile de la Melk.

10325774_841711335858251_736281074222755657_n-min

Am petrecut la Melk câteva ore foarte plăcute. Pe drumul care leagă Viena de Salzburg, Abația Melk e un loc care merită, cu siguranță, vizitat.

4 gânduri despre „Abația Melk

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.