Pieve di Cadore – orașul în care s-a născut Tizian

Am fost în Pieve di Cadore cu ocazia unui proiect european, împreună cu șase colege. Mă așteptam să ajung într-un sat de munte, dar am descoperit mai degrabă un orășel, centrul administrativ din Cadore, cea mai nordică parte a provinciei Belluno, din regiunea Veneto.

Picture 688

Timp de două săptămâni, cât a durat deplasarea, am locuit la Al Pelmo, un hotel primitor și liniștit. Cel mai mult mi-a plăcut frumoasa perspectivă asupra Dolomiților, de care mă bucuram în fiecare dimineață.

P1010016

Pieve di Cadore este principalul centru administrativ al regiunii, un mic oraș situat în apropiere de Belluno și Cortina d’Ampezzo (30 minute cu mașina). Cel mai important oraș aflat în apropiere este Serenissima Veneția (110 km). Nu departe se află și granița cu Austria, pe care am trecut-o într-o zi, ca să vizităm orașul Lienz.

De unde vine numele Pieve di Cadore? Pieve vine de la biserică, deoarece aici se afla biserica-mamă din Cadore. Cadore vine de la Catubrigum, care înseamnă castelul de pe deal, deoarece în imediata apropiere se găsește un deal, Monte Ricco, în vârful căruia a fost ridicată o fortificație. Monte Ricco coboară lin pe partea dinspre oraș, dar este inabordabil pe cealaltă parte.

P1010191

Castelul-fortăreață Pieve di Cadore a avut o istorie lungă, încheiată de către trupele napoleoniene, care l-au dezmembrat la începutul anilor 1800, după căderea Veneției. Pe ruinele castelului a fost ridicat un fort, care a fost utilizat în timpul primului război mondial. Apoi, structura a fost abandonată. Se pare că, de curând, a început căutarea unei destinații adecvate pentru clădirea în ruine din vârful dealului.

P1010190

P1010189

Am descoperit, din întâmplare, ce-a mai rămas din fort, în timpul unei lungi și plăcute plimbări pe cărările care înconjoară Monte Ricco.

Punctul culminant al plimbării, dacă se poate numi așa, a fost uimitoarea panoramă a lacului Cadore.

 

P1010183

Din nefericire, plimbarea noastră a fost brusc întreruptă de o ploaie ca de toamnă, deși era luna iunie. Ne-am adăpostit într-o cabană și am rămas acolo vreo două ore până când s-a oprit ploaia, la fel de brusc cum a început.

Picture 737

Punctul central din Pieve di Cadore este Piazza Tiziano și cele mai multe clădiri importante sunt grupate în jurul acesteia. Numele pieței vine de la faimosul pictor Tiziano Vecellio, care s-a născut în acest orășel, într-o cunoscută și respectată familie de artiști. Doar una dintre operele lui Tizian a rămas în oraș, în cea mai importantă biserică. Tot în această biserică, pot fi admirate și alte opere de artă ale altor membri ai familiei Vecellio.

P1010019

La câțiva metri de Piazza Tizian este o mică piață, unde se găsește Casa di Tiziano, o veche casă tradițională, unde se presupune că s-a născut pictorul. Casa datează din secolul al XV-lea dar a fost restaurată în secolul al XIX-lea, cu scopul de a fi deschisă pentru public. Era o casă tipică a unei familii din clasa mijlocie, ai cărei membri erau persoane de vază în societate.

P1010026

P1010023

Casa a fost construită din piatră, cu un balcon din lemn la primul nivel. În interior, aproape toate camerele au pereții acoperiți cu plăci din lemn aromatic de pin.

P1010021

P1010031

Materialele folosite la construirea casei arată statutul familiei, nu neapărat bogată, dar cu o anumită poziție socială.

Casa are două niveluri. La parter, într-o cameră mare se găsesc reproduceri după operele lui Tizian și după mai multe documente referitoare la viața și activitatea acestuia.

 P1010024

La etaj, sunt cinci încăperi în care pictorul și-a petrecut probabil tinerețea și unde a stat, după ce s-a mutat la Veneția, atunci când se întorcea acasă. Singura încăpere încălzită era bucătăria. De jur împrejurul sobei se aflau bănci pe care se așezau membrii familiei și, poate musafirii lor. Celelalte încăperi erau două dormitoare, o cameră de zi și un studio.

 P1010027

 P1010030

P1010029

P1010028

La moartea lui Tizian, fiul său a moștenit casa, dar a vândut-o câțiva ani mai târziu. După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari, în 1926, primăria a achiziționat casa, care a intrat astfel în patrimoniul comunității locale.

Un alt loc interesant în Pievee di Cadore este Muzeul Ochelarilor.

 P1010195

Ochelarii au fost fabricați în Cadore de mai mult de o sută de ani.  Muzeul este dedicat evoluției ochelarilor și accesoriilor, încă din anii 900, precum și dezvoltării industriei optice în zona Cadore. Muzeul are o colecție de 3000 de lentile, ochelari, accesorii și instrumente optice, unele cu o vechime foarte mare.

P1010052

P1010051

În timpul șederii noastre în Cadore, am vizitat Cortina d’Ampezzo, Belluno, Padova, Lienz (Austria) și, bineînțeles, Veneția.

Dar, despre asta…în articole viitoare.

Publicitate

2 gânduri despre „Pieve di Cadore – orașul în care s-a născut Tizian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.