12 ani de sclavie de Solomon Northup

Solomon Northup a scris această carte în 1853, după întoarcerea sa din captivitate.

descărcare

Este povestea unui om de culoare, născut liber, dar răpit și vândut ca sclav. “12 ani de sclavie” este povestea anilor petrecuți de el pe plantațiile de bumbac din comitatul Râul Roșu, în Texas. 

Este o carte cu mare încărcătură emoțională (poate că de aceea mi-a luat cam mult să o termin de citit), o carte care aduce în fața cititorilor viața sclavilor de pe plantațiile de bumbac din Sudul Statelor Unite: munca grea, pedepsele pe care le primeau, hăituirea și vânătoarea lor cu câini. Am mai citit despre viața pe plantațiile de bumbac (“Pe aripile vântului” sau “Coliba unchiului Tom”) dar această carte este cu siguranță diferită de toate celelalte, fiind scrisă chiar de către o persoană care a trăit evenimentele respective.

Pentru ca cititorul să-și facă o idee despre cum arătau (sau cum arată astăzi) locurile în care se desfășoară acțiunea poate accesa http://bayouboeuflouisiana.blogspot.ro. Foarte interesante mi se par poveștile urmașilor personajelor din carte, povești care pot fi citite aici.

Povestea lui Solomon a fost transpusă pe ecran în filmul omonim, film câștigător a premiului Oscar și a altor premii importante din industria filmului.

Lectură plăcută!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.