Casa Julietei

Romeo și Julieta – povestea

Povestea lui Romeo și a Julietei se bazează pe o legendă veche, cu rădăcini care ajung până la vechii greci. Povestea a apărut apoi sub forma unei nuvele în 1476 și, mai târziu, în 1524, a fost repovestită de Luigi da Porto, născut în regiunea Veneto. Acțiunea se desfășoară la Verona în anii 1302-1304, în timpul domniei lui Scaligeri iar personajele au fost redenumite Romeo și Julieta. Populara poveste de dragoste a fost tradusă în limba engleză, iar apoi geniul lui William Shakespeare și-a pus amprenta asupra ei pentru totdeauna. El a transformat povestea într-o piesă de teatru tradusă în zeci de limbi și jucată pe scene din întreaga lume.

Dacă vrei o altfel de poveste, îți recomand romanul Julieta de Anne Rice.

Casa din Verona

Casa identificată ca fiind casa Julietei este la jumătatea străzii Cappello. În ciuda faptului că istoricii spun că nu există aproape nimic pentru a lega această casă de tragica poveste de dragoste scrisă de Shakespeare, o jumătate de milion de turiști vizitează curtea în care se spune că ar fi avut loc scena balconului. Singura legătură este că această casă a aparținut odată familiei Cappello, modelul pentru familia Capulet. Casa exista deja în secolul al XII-lea și este rezultatul unificării mai multor case în jurul unei curți. În 1905, când orașul Verona a cumpărat casa, aceasta era abandonată și avea o grădină mare. Există zvonuri că această casă a fost odată un bordel.

Sunt puține dovezi că cei doi au existat vreodată, dar dragostea lor a fost celebrată în multe feluri.

casa-julietei

Am intrat în curte printr-un gang, cu pereții albi tapetați de biletele de dragoste lăsate de vizitatori. Alții, mai puțin inventivi, s-au mulțumit să scrie numele celui/celei iubit/e.

casa-julietei

În mica curte se găsește o statuie de bronz a Julietei. Tradiția spune că, dacă atingi sânul drept al Julietei vei avea noroc în dragoste, așa că o grămadă de vizitatori (de ambele sexe) țin morțiș să imortalizeze momentul. Ca urmare, metalul este lustruit în zona cu pricina, la fel ca piciorul Sfântului Petru din bazilica de la Roma sau câinele de pe podul Carol din Praga.

A fost “stabilită” și o zi de naștere a Julietei, pe 12 septembrie, așa că în această zi vizitatorii pun flori în jurul statuii, în cinstea sărbătoritei.

casa-julietei
N-ai cum să faci poza asta fără o grămadă de photo-bombs 🙂

Alt loc în care poți lăsa un mesaj de dragoste este poarta metalică din curte de care sunt atârnate sute de lacăte colorate cu mesaje (cumpărate de la magazinul din curte, bineînțeles).

casa-julietei

 În fiecare an, sute de scrisori adresate simplu “Casa Julietei, Verona” sosesc din întreaga lume, scrisori la care răspund membrii unei echipe de voluntari locali de la Clubul Julietei, club care are biroul într-o clădire din curte.

Obiceiul de a lăsa declarații de dragoste a fost subiectul filmului “Scrisori către Julieta”, în care au jucat Vanessa Redgrave și Amanda Seyfried.

casa-julietei

Punctul de atracție este, evident, balconul.

Se spune că a fost adăugat casei în 1928, dar acest zvon nu a oprit vizitatorii (mai ales vizitatoarele) să-și dorească o fotografie pe balcon. Așa că, dacă vrei să faci celebra poză, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Unele dintre visătoare pun la mare încercare nervii sutelor de turiști care stau în curte cu aparatele pregătite așteptând să apară în balcon … Julieta pe care vor s-o imortalizeze. Doar că locul e, mai mereu, ocupat de alte Juliete.

balconul-julietei

Dacă vrei să vezi interiorul casei, restaurat în 1996, trebuie să plătești biletul de intrare (6 euro) sau poți folosi Verona card, dacă ai achiziționat unul și poți intra gratis.

Interiorul a fost decorat în stilul casei unui comerciant bogat din secolul al XIV-lea. Am văzut câteva piese de mobilier interesante (de exemplu, patul folosit în filmul lui Zeffirreli) și costumele celor doi protagoniști (sau replicile lor) din același film. Peste tot sunt citate din Shakespeare. Ai șansa chiar să ieși pe balcon și să faci celebra poză, dacă există un Romeo care să te aștepte să apari. Din păcate pentru noi, cei doi Romeo erau acasă, așa că ne-am mulțumit cu poza balconului fără noi :).

casa-julietei

Casa Julietei și marketingul

Am ieșit pe același gang pe care am intrat și, lângă poartă, am descoperit un magazin de unde pot fi cumpărate diverse obiecte – prosoape, șorțuri, șervete – pe care se brodează mesajul (de dragoste, evident) solicitat de client. Interesant suvenir de la casa Julietei de adus acasă.

casa-julietei

Am citit că unii spun că e o pierdere de timp să vizitezi o “făcătură” și nu merită să faci asta. Făcătură-nefăcătură, e o excelentă lecție de marketing (o poveste care aduce foarte mulți bani și asta de o lungă perioadă de timp).

Casa Julietei în literatură

„În căldura după-amiezii, curtea era efectiv o capcană turistică, dar am privit supus cum vizitatorii transpirațise pozau cu rândul alături de o statuie de bronz kitsch a eroinei lui Shakespeare, având sânul drept tocit de un milion de mâini. Se părea că mângâierea sânului ei aducea noroc. Un domn japonez m-a înghiontit în braț și a mimat un aparat foto, limbajul internațional al semnelor pentru „Vrei să-ți fac o poză?”, dar m-am chinuit să-mi imaginez că o fotografie cu mine strângând în mână sânul unei statui de bronz ar putea fi deprimantă, așa că am refuzat politicos și mi-am croit drum spre ieșire…”

(Noi de David Nicholls)

Recomandare de lectură

Dacă ai trecut pe-aici, dă-mi un semn să aflu și eu :). Și dacă ți-a plăcut ce-ai citit, dă-le un semn și prietenilor tăi, să citească și ei.

4 gânduri despre „Casa Julietei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.