Am ajuns în Málaga cu avionul într-o seară frumoasă de octombrie. Ce știam despre Málaga? Că este un oraș din Andalusia, pe Costa del Sol, la malul Mării Mediterane. Că se bucură de o climă mediterană-subtropicală și că are unele dintre cele mai blânde ierni din Europa, iar verile durează cel puțin opt luni, din aprilie până în noiembrie. Că în Málaga s-au născut Pablo Picasso și Antonio Banderas.
În acea seară, am putut admira orașul adormit din autocarul care ne ducea la Granada. Am revenit, câteva zile mai târziu, pentru o scurtă (din păcate) vizită. Aveam să descopăr că Málaga a câștigat rapid un loc fruntaș pe lista orașelor mele favorite.
Puțină istorie
Málaga este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, cu o vechime de aproape 2800 de ani. Orașul a fost fondat de fenicieni, care i-au dat numele Malaka, de la cuvântul fenician pentru sare, fiindcă peștele era sărat în apropierea portului. După șapte secole, orașul a fost cucerit de romani, urmând ca, mai apoi, să se afle sub stăpânirea vizigoților. În secolul al VIII-lea, maurii au cucerit Spania, iar Malaga a devenit un important centru comercial redevenind creștină în 1487, la sfârșitul Reconquistei. În timpul războiului civil spaniol, Malaga afost puternic bombardată de forțele italiene și franciste.
De văzut în Malaga
Centrul istoric al orașului este un veritabil muzeu în aer liber, cu vestigii arheologice și monumente din vremea fenicienilor, romanilor, arabilor sau din epoca creștină. Cele mai vechi vestigii arheologice din oraș sunt zidurile orașului fenician, care încă sunt vizibile în pivnița Muzeului Picasso.
În centrul cultural al orașului, la poalele Alcazabei, se află cel mai vechi monument din oraș, Teatrul Roman. Teatrul datează din secolul 1 î.e.n., de pe vremea împăratului Augustus. Mai târziu, a fost abandonat și, timp de câteva secole, a rămas în ruine. A fost redescoperit în 1951, renovat și astăzi este deschis publicului. Vara găzduiește concerte în aer liber, având o capacitate de 220 de locuri.
Cocoțat în vârful dealului, castelul Gibralfaro oferă o vedere panoramică a orașului. Aproape de castel se află Alcazaba, vechea fortăreță maură.
Ne-am plimbat pe populara promenadă Paseo del Parque, care trece pe lângă un parc mare, cu mulți palmieri și statui până am ajuns la port, apoi pe Calle Larios, principala stradă comercială a orașului.
Catedrala și Palatul Episcopal au fost proiectate în stilul arhitectural al Renașterii dar, din cauza lipsei de fonduri, au fost terminate în stilul Baroc.
Sunt câteva muzee interesante în Málaga. Unul dintre ele este, bineînțeles, Muzeul Picasso.
Cel mai mult mi-a plăcut Muzeul de Sticlă și Cristal, găzduit într-o casa palacio din secolul al XVIII-lea. Proprietarul, fost profesor de istorie, a creat muzeul într-un spațiu decorat ca o casă de locuit (clădirea a aparținut de multe generații familiei sale). El însuși face turul muzeului și vorbește patru limbi. M-a impresionat pasiunea cu care vorbește despre fiecare exponat și despre cum a reușit să achiziționeze cele mai importante piese din muzeu. Printre cele peste 700 de articole din sticlă, cel mai mult mi-au plăcut vitraliile. În comparație cu alte muzee, acesta este relativ necunoscut dar mie mi-a plăcut foarte mult și recomand oricui ajunge în Málaga să-l includă pe lista obiectivelor de vizitat.
Mi-a plăcut mult atmosfera de vacanță (o vacanță activă) a orașului, bulevardele, vegetația luxuriantă, clădirile frumoase, Marea Mediterană. Apropo de mare, este și ceva ce m-a dezamăgit puțin: celebra plajă Malagueta. Plaja noastră de la Mamaia este parcă mai frumoasă. Poate pentru că era luna octombrie…
Recomandare de lectură
- Isabela de Castilia. Legământul iubirii.de C.W.Gortner
Citește și:
Alhambra – paradisul pe pământ
Grădinile Carmen de los Martires.
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i o apreciere și apoi distribuie-l, să-l citească și prietenii tăi.
Splendidă călătorie!
ApreciazăApreciază
Da, a fost super: Granada, Malaga, Sevilla, Gibraltar. Un singur regret: ca nu am apucat sa dau o fuga pana in Maroc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Se va întămpla, într- buna zi, să mergeţi.. Eu aştept, cuminte şi cu nerăbdare, povestioara.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Va urma…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Malaga arata in octombrie exact asa cum a aratat in mai cand am fost si eu p-acolo: superba! 🙂
Numa’ ca eu inca n-am ajuns sa articolul despre… Noroc ca el asteapta cuminte sa-i vina randul! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Hai cu pozele, Eugen! 🙂
ApreciazăApreciază
am trecut prin Malaga acum cativa ani dar parca n-am vazut nimic…de vina e sotul ca intotdeauna, multumesc de recomandare…sper sa deschid ochii cu alte ocazii
ApreciazăApreciat de 1 persoană