Málaga în octombrie

Am ajuns în Málaga cu avionul într-o seară frumoasă de octombrie. Ce știam despre Málaga? Că este un oraș din Andalusia, pe Costa del Sol, la malul Mării Mediterane. Că se bucură de o climă mediterană-subtropicală și că are unele dintre cele mai blânde ierni din Europa, iar verile durează cel puțin opt luni, din aprilie până în noiembrie. Că în Málaga s-au născut Pablo Picasso și Antonio Banderas.

În acea seară, am putut admira orașul adormit din autocarul care ne ducea la Granada. Am revenit, câteva zile mai târziu, pentru o scurtă (din păcate) vizită. Aveam să descopăr că Málaga a câștigat rapid un loc fruntaș pe lista orașelor mele favorite.

Malaga

Puțină istorie

Málaga este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, cu o vechime de aproape 2800 de ani. Orașul a fost fondat de fenicieni, care i-au dat numele Malaka, de la cuvântul fenician pentru sare, fiindcă peștele era sărat în apropierea portului. După șapte secole, orașul a fost cucerit de romani, urmând ca, mai apoi, să se afle sub stăpânirea vizigoților. În secolul al VIII-lea, maurii au cucerit Spania, iar Malaga a devenit un important centru comercial redevenind creștină în 1487, la sfârșitul Reconquistei. În timpul războiului civil spaniol, Malaga afost puternic bombardată de forțele italiene și franciste.

De văzut în Malaga

Centrul istoric al orașului este un veritabil muzeu în aer liber, cu vestigii arheologice și monumente din vremea fenicienilor, romanilor, arabilor sau din epoca creștină. Cele mai vechi vestigii arheologice din oraș sunt zidurile orașului fenician, care încă sunt vizibile în pivnița Muzeului Picasso.

În centrul cultural al orașului, la poalele Alcazabei, se află cel mai vechi monument din oraș, Teatrul Roman. Teatrul datează din secolul 1 î.e.n., de pe vremea împăratului Augustus. Mai târziu, a fost abandonat și, timp de câteva secole, a rămas în ruine. A fost redescoperit în 1951, renovat și astăzi este deschis publicului. Vara găzduiește concerte în aer liber, având o capacitate de 220 de locuri.

Malaga

Cocoțat în vârful dealului, castelul Gibralfaro oferă o vedere panoramică a orașului. Aproape de castel se află Alcazaba, vechea fortăreță maură.

Malaga

Ne-am plimbat pe populara promenadă Paseo del Parque, care trece pe lângă un parc mare, cu mulți palmieri și statui până am ajuns la port, apoi pe Calle Larios, principala stradă comercială a orașului.

Calle Larios-Malaga

Calle Larios-Malaga

Calle Larios-Malaga

Calle Larios-Malaga

Catedrala și Palatul Episcopal au fost proiectate în stilul arhitectural al Renașterii dar, din cauza lipsei de fonduri, au fost terminate în stilul Baroc.

Catedrala-Malaga

Sunt câteva muzee interesante în Málaga. Unul dintre ele este, bineînțeles, Muzeul Picasso.

Picasso-Museum

Muzeul-Picasso

Muzeul-Picasso

Cel mai mult mi-a plăcut Muzeul de Sticlă și Cristal, găzduit într-o casa palacio din secolul al XVIII-lea. Proprietarul, fost profesor de istorie, a creat muzeul într-un spațiu decorat ca o casă de locuit (clădirea a aparținut de multe generații familiei sale). El însuși face turul muzeului și vorbește patru limbi. M-a impresionat pasiunea cu care vorbește despre fiecare exponat și despre cum a reușit să achiziționeze cele mai importante piese din muzeu. Printre cele peste 700 de articole din sticlă, cel mai mult mi-au plăcut vitraliile. În comparație cu alte muzee, acesta este relativ necunoscut dar mie mi-a plăcut foarte mult și recomand oricui ajunge în Málaga să-l includă pe lista obiectivelor de vizitat.

Malaga-Muzeu

Mi-a plăcut mult atmosfera de vacanță (o vacanță activă) a orașului, bulevardele, vegetația luxuriantă, clădirile frumoase, Marea Mediterană. Apropo de mare, este și ceva ce m-a dezamăgit puțin: celebra plajă Malagueta. Plaja noastră de la Mamaia este parcă mai frumoasă. Poate pentru că era luna octombrie…

Malagueta

Recomandare de lectură

Citește și:

Alhambra – paradisul pe pământ

Flamenco în Granada

Grădinile Carmen de los Martires.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i o apreciere și apoi distribuie-l, să-l citească și prietenii tăi.

Publicitate

7 gânduri despre „Málaga în octombrie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.