Piața mare din Bruxelles

Grand Place (în franceză) sau Grote Markt (în flamandă) este piața centrală din Bruxelles, cel mai vizitat loc și cel mai important reper al orașului. Am intrat în piață venind de pe o străduță îngustă, plină de magazine și, din magazin în magazin, m-am pomenit dintr-o dată în Piața Mare, care m-a lăsat, la propriu, cu gura căscată. Desigur că știam cum arată, nu plec niciodată în călătorie fără să mă documentez, dar recunosc că nu m-am așteptat la atâta bogăție și splendoare.

Cele mai importante clădiri aflate de jur împrejurul pieței sunt Primăria, casele breslelor  și Casa Regală, în franceză sau Casa Pâinii, în flamandă. Piața măsoară 68/110 metri și face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO, din anul 1998.

Scurt istoric

Piața datează din secolul al XII-lea și, pe atunci era frecventată mai ales de meșteșugari, grădinari, măcelari sau pescari. La începutul secolului al XIII-lea, la marginea de nord au fost construite trei piețe acoperite: o piață de carne, una de pâine și o piață de țesături. Acestea aparțineau ducilor de Brabant, care țineau evidența vânzărilor pentru a colecta taxe. Laturile pieței erau închise de alte clădiri construite din piatră sau din lemn. Un secol mai târziu, ducele de Brabant, aflat în criză de bani, a transferat autorităților locale controlul morilor și a comerțului. În secolul al XV-lea, sub ducii de Burgundia,

Grand Place a devenit mai impunătoare odată cu construirea Primăriei, pe latura de sud și a unor noi clădiri Corporation. Primăria a fost construită în stil gotic, în etape, între 1401 și 1455. Turnul are o înălțime de 96 metri, în vârful căruia se află statuia de 3 metri a Sfântului Mihail omorând un demon.
Bruxelles

Turnul și arcadele de pe fațada principală sunt vizibil asimetrice. Legenda spune că arhitectul, atunci când a descoperit această greșeală, s-a aruncat din turn. Cel mai probabil, asimetria este o consecință a construcțiilor împrăștiate și a constrângerilor legate de spațiu. Fațada este împodobită de numeroase reproduceri ale statuilor originale, care reprezintă nobili, sfinți sau figuri alegorice. Statuile originale se află în muzeul orașului, în Casa Regelui.

Vis-a-vis de primărie, pe locul fostelor piețe de textile și de pâine, ducele de Brabant a construit o clădire mare, ca simbol al puterii ducale. Clădirea este cunoscută sub numele de Maison du Roi (Casa Regelui), deși nici un rege nu a trăit vreodată acolo. În flamandă  clădirea este cunoscută drept Broodhuis (Casa Pâinii), după numele fostei piețe.

Maison du Roi - Bruxelles

În anul 1695, armata franceză a lansat un bombardament asupra centrului orașului și majoritatea clădirilor din piață au fost arse și dărâmate. În următorii ani, negustorii bogați și cele mai puternice bresle din Bruxelles au reconstruit piața și case impunătoare au apărut în jurul pieței. Casele elegante ale breslelor au frontoane magnifice, cu pilaștri și balustrade, ornate cu piatră sculptată și decor aurit. Cele mai multe au fost construite între 1696 și 1700 în stilul barocului italian, dar unele au și influențe flamande. Casele poartă numele breslelor, dar toate au și un nume individual.

Piata Mare Bruxelles

Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, statuile nobililor și simbolurile creștine au fost distruse de către revoluționari. Casele breslelelor au fost confiscate de către stat și apoi vândute. Clădirile au fost neglijate și lăsate în stare proastă, iar fațadele pictate și stucaturile au fost afectate de poluare. La sfârșitul secolului al XIX-lea, clădirile au fost reconstruite sau restaurate, iar piața s-a întors la fosta ei splendoare.

Piata Mare Bruxelles

Piata Mare Bruxelles

Grand Place a continuat să fie utilizată ca piață până în noiembrie 1959.

Piața azi

Străduțele din împrejurimi reflectă originile zonei, fiind denumite după vânzătorii de brânză, unt, pește sau cărbune. Astăzi este, așa cum spuneam, una dintre atracțiile orașului. Una dintre case a fost deținută de breasla berarilor iar astăzi găzduiește un interesant muzeu al berii.

În 2010, utilizatorii site-ului olandez stedentripper.com au votat Grand Place ca fiind cea mai frumoasă piață din Europa.

Începând cu 1971, la fiecare doi ani, în luna august, piața este acoperită pentru câteva zile de un uriaș (1800 mp) covor de flori. Din păcate, nu era luna august când am fost acolo :).

Păcat că vizita la Bruxelles a fost făcută pe repede-înainte și nu am avut suficient timp să zăbovesc mai mult și să fac mai multe fotografii. Intenționez însă să mă întorc.

Ce-am mai scris despre Belgia:

Case din lumea largă – Belgia

Plimbare prin Gent

Geocaching în Mol

Hasselt – orașul simțurilor

O după-amiază la mănăstirea Postel.

Și în engleză:

Belgian beer

Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să-l apreciezi și să-l distribui ca să-l citescă și prietenii tăi :).

 

4 gânduri despre „Piața mare din Bruxelles

  1. Ce in urma suntem!Nu am plecat de la acelasi background ca natie!Am vazut cum arata piata in august in fotografiiI E superba intr-adevar!Sper sa ajung in viata asta!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.