Flamenco în Granada

Una dintre prioritățile mele când am vizitat Granada a fost să văd un show de flamenco.

Flamenco este o formă a artei folclorice din Andalusia, sudul Spaniei. Arta flamenco include muzică (voce și chitară), dans și punctarea ritmului, prin bătăi de palme sau prin alte mijloace. Are originea tocmai în secolul al XVI-lea și este sinteza a patru culturi: a țiganilor, a maurilor, a evreilor și a indigenilor din Andalusia.

Flamenco a fost menționat prima dată în literatură în 1774. A început să fie prezentat în public spre sfârșitul secolului al XIX-lea, datorită dezvoltării localurilor de tip café cantante. Începând cu anul 1960, acestea au fost înlocuite de tablaos, care aveau propria echipă de artiști pentru spectacole.

Sunt mai multe teorii cu privire la originile cuvântului flamenco. Se spune că ar veni de la frumoasa și colorata pasăre flamingo. Altă variantă este că înseamnă flamand, de la curtenii flamanzi ai împăratului Carol al V-lea al Sfântului Imperiu Roman, care erau cunoscuți pentru hainele lor colorate și pentru comportamentul lor zgomotos. Conform altei teorii, cuvântul vine de la termenul Hispano-arabic fellah mengu, care înseamnă țăran expulzat, cu referire la maurii care, pentru a evita exilul forțat și persecuția religioasă, s-au alăturat romilor nou-veniți în regiune.

În zilele noastre, flamenco este popular în lumea întreagă și există cursuri de flamenco în mai multe țări. În 2010, a fost declarat de către UNESCO una dintre capodoperele patrimoniului oral și imaterial al umanității.

În Granada, în inima Andalusiei, un loc în care poți să vezi un show flamenco, să deguști mâncăruri locale și să bei un pahar de vin bun este Los Jardines de Zoraya, un restaurant tablao flamenco, situat în istoricul cartier Albaicin.

Flamenco

Sunt două spectacole în fiecare seară, într-o atmosferă rustică tipică zonei. Spectacolul este oferit de patru sau cinci artiști locali (dansatori, chitariști și cântăreți) și durează aproximativ o oră.

Flamenco

Flamenco

Sunt două spectacole în fiecare seară, într-o atmosferă rustică tipică zonei. Spectacolul este oferit de patru sau cinci artiști locali (dansatori, chitariști și cântăreți) și durează aproximativ o oră.

Flamenco

Sunt disponibile mai multe variante de bilete: spectacol cu o băutură și o tapa sau spectacol și cină. Noi am ales show și cină. Calitatea serviciului și a mâncării a fost excelentă. Înainte de spectacol am savurat un pahar de vin în grădina restaurantului.  Ce am mâncat noi? Multe bunătăți:

Granada Granada 8-min Granada

Granada Granada

 Cel mai mult mi-a plăcut desertul: crema de zahăr ars, servită într-un mod spectaculos.

Granada Granada

Când am părăsit restaurantul, am cumpărat trei păpuși mici (muñecas în spaniolă), ca amintire de la o seară specială pe care am petrecut-o în Granada.

 Flamenco

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.