Neuchâtel – păpușile automate Jaques Droz

Sunt câteva muzee interesante în Neuchâtel, printre care Muzeul de Istorie și Artă, situat chiar pe malul lacului. El găzduiește multe exponate deosebite, dar cele care mi-au plăcut cel mai mult sunt cele trei păpuși automate Jaques Droz. Acestea au fost create de un ceasornicar local, între 1768 și 1774 și, în ciuda vechimii lor, sunt încă funcționale. Ele reprezintă un scriitor, un desenator și o muziciană și pot fi admirate, în funcțiune, în prima duminică a fiecărei luni sau în baza unei rezervări pentru grupuri.

Am făcut o programare și, într-o frumoasă după-amiază de primăvară, ne-am dus să le vedem.

Desenatorul poate desena patru imagini diferite: un portret al regelui Ludovic al XV-lea, un cuplu regal (Maria Antoaneta și Ludovic al XVI-lea), un câine cu inscripția „Mon toutou” dedesubt și un Cupidon conducând o trăsură trasă de fluturi.

automates-jaquet-droz

Pentru noi, el a desenat câinele și portretul regelui.                 1779101_784943614868357_274402798_n

Scriitorul poate să scrie un text cu până la 40 de litere. Literele sunt inscripționate  pe o roată de unde sunt selectate una câte una, pentru a forma textul care urmează a fi scris. Scriitorul folosește o pană de gâscă pe care o înmoaie, din când în când, în cerneală. Ochii lui urmăresc ceea ce scrie și capul i se mișcă atunci când înmoaie pana în cerneală.

automates-jaquet-droz

În fața noastră, a scris următorul text (nu se știe de ce nu a scris Neuchâtel cu N ci cu n):

1780879_784943548201697_557236442_n

Muziciana cântă la orgă, dar melodia nu este înregistrată sau cântată de o cutie muzicală. Păpușa chiar cântă la un instrument real, apăsând clapele cu degetele. Își mișcă pieptul și își urmărește degetele cu ochii.

Deși scriitorul este cea mai complexă păpușă automată, preferata mea este muziciana (poate pentru că purta o rochie atât de frumoasă!).

automates-jaquet-droz

Păpușile automate au fost prezentate pentru prima dată publicului în 1774 și apoi au fost itinerante o lungă perioadă de timp, la cele mai importante curți ale Europei. În 1778, păpușile au fost vândute unui colecționar spaniol, în 1812 au reapărut în Paris și și-au reînceput turneul european. În 1906, Societatea de Istorie Neuchâtel a cumpărat păpușile și le-a dăruit Muzeului de Istorie și Artă, ale cărui capodopere au devenit.

Ce-am mai scris despre drumurile mele prin Elveția:

Case din lumea largă

Castelul Chillon

Gruyeres – un orășel medieval pitoresc

Neuchatel – centrul vechi

Podul de lemn din Lucerna.

Și în engleză:

Fondue Neuchatel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.