O vizită la Castelul Chillon

Castelul Chillon (Château de Chillon) este situat pe o stâncă, pe malul lacului Geneva (Lac Léman în limba franceză), la poalele munților Alpi, în apropiere de granița dintre Elveția și Franța.

Am vizitat castelul într-o zi ploioasă de martie, mai asemănătoare cu una de toamnă. Castelul Chillon este cel mai vizitat monument istoric din Elveția, dacă ar fi să dăm crezare site-ului său oficial.

castelul-chillon

castelul-chillon

castelul-chillon

Puțină istorie nu strică

Castelul este un edificiu medieval, dar are fundații care datează din epoca romană. Așa cum arată astăzi, castelul este rezultatul mai multor secole de construcții, renovări și restaurări. Cea mai veche atestare documentară a castelului datează din 1150, când Casa de Savoy controla zona situată la țărmul lacului Geneva. În anul 1536, elvețienii, mai exact bearnezii au ocupat castelul Chillon, dar acesta a rămas fortăreață, arsenal și închisoare pentru mai mult de 260 de ani. Castelul a devenit proprietatea Cantonului Vaud în 1803 și, de atunci a început un amplu proces de restaurare.

castelul-chillon

Castelul azi

În castel sunt peste 40 de camere, pivnițe, trei curți interioare (Curtea de Jos, Curtea Castelanului și Curtea de Onoare) și mai multe pasaje de trecere.

castelul-chillon

castelul-chillon

castelul-chillon

castelul-chillon

Spațiile interioare (sălile mari, câteva dormitoare, sălile oficiale) au pereții decorați cu blazoanele familiei. Nu este prea mult mobilier, dar câteva încăperi sunt decorate fastuos.

castelul-chillon

castelul-chillon

castelul-chillon

În temnițe

Temnițele castelului sunt săpate în stâncă, o parte din ele chiar la nivelul apei și oferă vizitatorilor o imagine asupra felului în care trăiau cei care erau încarcerați acolo.

castelul-chillon

castelul-chillon

castelul-chillon

castelul-chillon

Temnițele erau folosite și ca depozite de arme.

castelul-chillon

castelul-chillon

castelul-chillon

Chestii lumești

Mi s-a părut interesant că în castel erau mai multe toalete decât în alte castele medievale, unele dintre ele fiind concepute pentru două persoane.

Recomandări literare

Castelul Chillon a devenit cunoscut după ce lordul Byron a scris poemul Prizonierul din Chillon (1816), despre François de Bonivard, un călugăr și politician genevez care a fost întemnițat la Chillon între 1532 și 1536. Bonivard a fost legat de coloana a cincea de la intrare. Byron a lăsat și el un semn al trecerii sale pe la castel (și-a gravat numele pe o coloană din temniță). Temnițele de la Chillon mi-au amintit de Contele de Monte Cristo și de Chateau d’If.

castelul-chillon

Castelul Chillon a fost o sursă de inspirație și pentru alți scriitori importanți: Jean-Jaques Rousseau (La Nouvelle Heloise), Henry James (Daisy Miller), Gustave Flaubert sau Victor Hugo ( care a descris castelul ca pe un ”bloc de turnuri care stau pe un bloc de stânci”).

Ceva de băut

Castelul are chiar și propriul său vin, Clos de Chillon, produs la castel din strugurii Chasselas care cresc în împrejurimile castelului.

castelul-chillon

castelul-chillon

Evenimente la castel

Castelul găzduiește multe evenimente: recepții, seri de gală, concerte, workshop-uri pentru copii și multe altele, evenimente care fac din castel un loc “viu”, nu doar un muzeu sau un obiectiv vizitat doar de turiști.

castelul-chillon

Este cu siguranță unul dintre locurile mele preferate din Elveția.

Despre alte locuri din Elveția am scris aici:

Case din lumea largă

Gruyeres – un orășel medieval pitoresc

Neuchatel – centrul vechi

Neuchatel – păpușile automate Jaques Droz

Podul de lemn din Lucerna.

Publicitate

7 gânduri despre „O vizită la Castelul Chillon

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.