Marketing de liga mare versus marketing mioritic

Este cunoscut faptul că unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi ai planetei, Cristiano Ronaldo, aflat la o conferinţă de presă la Euro 2020, a dat la o parte sticlele de Coca-Cola din faţa lui (compania Coca-Cola fiind unul dintre sponsorii principali ai campionatului de fotbal) şi a îndemnat lumea să bea apă. Rezultatul a fost scăderea valorii acţiunilor companiei şi o pierdere de 4 miliarde de dolari.

Cum a răspuns Coca-Cola? Printr-un comunicat în care se preciza că „fiecare este îndreptățit să aibă preferințele sale în materie de băuturi” și că oamenii au „gusturi și nevoi diferite”. Poftim? Adică nu s-au luat la harță cu Ronaldo? Nu au încercat să-i „mituiască” pe consumatori, eventual cu un certificat de consumator priceput? Nu, au acceptat un adevăr simplu, oamenii sunt diferiți, au nevoi diferite și mai au și dreptul de a-și manifesta opiniile.

Total diferit de reacția disproporționată pe care au avut-o librăria Diverta și Editura Curtea Veche Publishing, care, au intrat în ringul de luptă plin de noroi (verbal) ca s-o înfrunte pe Dana Budeanu. În aplauzele înfocate ale fanilor, unii dintre ei chiar oameni de marketing.

A trecut de atunci ceva vreme și n-am aflat nici până azi care sunt cifrele rezultate din campania cu/despre fătălăi. La Coca-Cola am aflat imediat care au fost pierderile. La Curtea Veche Publishing, care au fost câștigurile în urma campaniei în care cei care se vaccinau erau recompensați cu câte o carte din stocurile vechi ale librăriilor, care oricum se umpleau de praf pe rafturi? Ați făcut curat? Ați scăpat de cărțile greu vandabile? Nu știm și n-o să știm, probabil, niciodată. Căci așa e marketingul mioritic, cu petarde zgomotoase, în urma cărora nu rămâne nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.