Lavandă şi mălai mov în bucătărie

Aşa s-a numit evenimentul organizat de Retreat Camps în Grădina cu mirodenii de la Păuliş, la care am participat ieri.

De doamna Doina Ciuban şi de Mirodenii din grădina am mai auzit, dar n-am reuşit până acum să vizitez grădina. Probabil că n-aş fi făcut-o nici acum dacă n-aş fi dat pe Facebook de evenimentul denumit Lavandă şi mălai mov în bucătărie. E sezonul lavandei aşa că mi-am zis de ce nu? Recunosc că cel mai tare m-a ispitit mălaiul mov (cine a mai văzut mălai mov până acum?).

Coacăze

Aşa că am lăsat-o pe Mara în grija bunicului şi, împreună cu Olivia, am urcat în maşină şi direcţia Păuliş.

Nu erau indicatoare (ăsta pare un prost obicei de-al românilor), aşa că am oprit în centru, lângă biserică, ca să întrebăm cum ajungem la grădina cu mirodenii. După cum am fost îndrumate, am făcut stânga până în dreptul unei mici capele, apoi, din nou, stânga până am dat de firma Mirodenii din grădină.

Grădina cu mirodenii de la Păuliş

Grădina are două secţiuni despărţite de un podeţ din lemn. Pe o suprafaţă de 30 de arii, se găsesc diverse plante aromate, fructe şi legume, autohton, dar şi aduse de peste mări şi ţări. De la banala coada şoricelului până la floarea de ciocolată, sau de la hrean până la ardeiul mexican, toate s-au aliniat cuminţi şi aşteaptă să fie îngrijite cu mare drag de doamna Doina.

Busuioc roșu

Alte plante interesante din Grădina cu Mirodenii de la Păuliș: flori de ciocolată, menta anason, menta olandeză, menta roșie, menta lămâiță, maioran, fenicul aromat, flori comestibile, goji, specii diverse de dovleci, busuioc dulce, busuioc roșu, busuioc cu gust de ardei, busuioc-lămâie, busuioc-scorțișoară și multe altele. Apropo de busuioc, ştiaţi că există peste 50 de soiuri? Eu recunosc că habar n-aveam, credeam că e doar unul, cel pe care-l am eu într-un ghiveci, pe balcon.

O altă plantă interesantă pe care am văzut-o e cea din care se obţin bureţii naturali lufa.

Un adevărat paradis al plantelor, grădina îşi răsfaţă vizitatorii cu o privelişte pitorească a dealurilor din apropiere, dar şi cu coloritul plantelor.

Lavanda în bucătărie

Știați că lavanda poate fi adăugată în diverse feluri de mâncare, pentru a le da aromă deosebită? E bine de ştiut că lavanda care poate fi folosită la gătit e diferită de cea din care se obţin uleiurile esenţiale.

Cu ocazia evenimentului din grădina cu mirodenii, am degustat mai multe preparate cu aromă de lavandă: chec cu afine, fursecuri, tocană la ceaun, salată cu dressing de lavandă şi legume la cuptor cu sos de vin alb şi lavandă. Plus sirop de lavandă (dar şi de trandafiri) şi limonadă.

Doamna Doina Ciuban, gazda noastră, a fost foarte generoasă cu informaţii despre combinaţiile inedite pe care le foloseşte la preparate.

Un sfat de la doamna Doina: folosiţi lavanda cu precauţie, vreţi doar să intensificaţi aromele, nu să obţineţi un preparat parfumat.

Mămăligă mov (cam seamănă cu săpunul de lavandă, nu?)

Mălaiul mov

Este, de fapt, albastru, dar i se mai spune şi mov, pentru că mămăliga preparată cu tipul acesta de mălai capătă o culoare mov.

Mălaiul din porumb albastru are un conţinut de proteine cu 20% mai mare şi cu 3% mai puţine glucide faţă de orice alt tip de făină. Totodată, conţine şi antocianini care au un puternic efect antioxidant.

Mămăliguţa preparată din mălai albastru are o aromă fină, uşor dulceagă.

Recomandare

Dacă aveţi drum prin Păuliş (jud. Arad), faceţi un popas la Mirodenii de grădină, ca să vă umpleţi de energia emanată de plante şi de ce nu, să vă faceţi provizii de mirodenii, ulei şi oţet aromat, siropuri şi alte bunătăţi pregătite cu drag la Păuliş. Iar dacă n-aveţi drum, ce-ar fi să vă faceţi?

6 gânduri despre „Lavandă şi mălai mov în bucătărie

  1. Pare un loc in care e musai sa mergi daca esti pasionat de ierburi aromatice. Mi-ar fi placut si mie sa degust mamaliga mov, tocmai ce am mancat azi cartofi mov (ma rog, mai mult bleumarin, dupa ce s-au gatit).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.