Cu furculița literară prin lume – Gastronomie siciliană în Sunetul Viorii

Furculița literară a pornit într-o călătorie prin lume. Ea vrea să descopere obiceiurile culinare ale locuitorilor ei, astăzi și în alte vremuri. În călătoria ei, are parteneri de nădejde: scriitori, mai mult sau mai puțin celebri, care ne spun povestea bucătăriilor lumii.


Furculița literară l-a însoțit pe comisarul Montalbano într-un fel de periplu culinar sicilian. Atunci când nu face anchete și nu dezvăluie misterul unor crime, Salvo Montalbano se delectează cu mâncare rafinată udată negreșit cu băutura potrivită.

sunetul-viorii

La prânz, comisarul obișnuia să mănânce în câte o trattoria, uneori chiar la 20 de km distanță. Ca aperitiv, o porție mare de caponatina (un fel de tocană de legume de vinete, ardei, dovlecei, roșii, capere).

La felul întâi, îi aduse o porție de maccheroni cu un sos căruia-i spunea „foc viu” (sare, ulei de măsline, usturoi, ardei iute roșu uscat din abundență), la care comisaruș se văzunevoit să dea pe gât o jumătate de litru de vin. La felul doi,o porție generoasă de miel alla cacciatora, cu mireasmă plăcută de ceapă și oregano.Încjeie cu o prăjitură cu ricotta și un pahar de anason, ca alinare pentru stomac și încurajarea digestiei.

Invitat la cină, Salvo Montalbano s-a delectat cu

…merluciu proaspăt fiert cu două frunze de dafin și condimentate la moment cu sare,piper și ulei de pantelleri, plus o mâncărică de dovlecei tinnurume, numa’ bună să se ripozeze un piculeț stomacu’ și intestinele…

Cât despre desert, Montalbano nu se încurca cu jumătăți de măsură.

Înainte de plecare, trecuse pe la cafeneaua Albanese, unde făceau cele mai bune dulciuri din toată Vigata și cumpărase douăzeci de cannoli abia scoase din cuptor, câteva kilograme bune de tetutaralli, biscuiți regina, mostazzoli de Palermo, prăjituri fondante, fructe glazurate și, drept încununare, o multicoloră cassata de cinci kile.

Un fel foarte simplu de mâncare îl făcea pe Montalbano să revină cu gândul în anii copilăriei:

Fără să aștepte răspuns, tăie două felii groase dintr-o  pâine uriașă, le condimentă cu ulei de măsline, sare, piper negru și brânză de oaie, le puse una peste alta și i le întinse.

Cât despre Adelina, menajera lui Montalbano, era o bucătăreasă pricepută și avea mare grijă să umple frigiderul comisarului cu diverse bunătăți: Uneori nu avea chef de gătit și îi pregătea ceva simplu, de exemplu, mâncare de caracatiță alla luciana cu sos de roșii proaspete sau salată de anșoa cu mult suc de lămâie, ulei de măsline și piper proaspăt măcinat.

După atâtea delicii, a reușit Montalbano să dezlege misterul crimei? Citește Sunetul viorii de Andrea Camilleri, dacă vrei să afli.

Publicitate

2 gânduri despre „Cu furculița literară prin lume – Gastronomie siciliană în Sunetul Viorii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.