Crima din Orient Express – carte versus film

Cartea

Crima din Orient Express este una dintre cele mai bune romane mystery scrise vreodată, probabil cea mai bună carte a Agathei Christie și, cu siguranță, cel mai bun thriller pe care l-am citit eu până acum – și cu șanse foarte mari ca asta să nu se schimbe vreodată.

zece-negri-mititei

Despre ce este vorba în roman? Hercule Poirot, celebrul detectiv belgian, călătorește cu trenul Orient Express, care rămâne înzăpezit. Călătoria se transformă rapid într-una palpitantă și plină de suspans. Dimineața, unul dintre pasageri este găsit mort, înjunghiat de 12 ori. Poirot investighează crima și, evident, dezleagă, în cele din urmă, misterul. O intrigă care te ține cu sufletul la gură și o galerie de personaje foarte bine construite. Ei bine, nici nu te poți aștepta la altceva de la Lady Agatha, nu?

Evaluarea mea subiectivă: 10/10.

Filmul

Un film pe care să-l vezi într-o zi de vacanță, dacă nu ai chef să faci altceva. Un film bun, cu o distribuție de excepție, super decoruri și imagine și … cam atât. Un Hercule Poirot dezamăgitor, care nu seamănă deloc, dar deloc – nici la vorbă, nici la chip -, cu cel imaginat de Agatha Christie și cunoscut milioanelor de cititori, un Johnny Depp care face un rol mediocru, aș zice, nicio urmă de mister sau de emoție. Mai degrabă o atmosferă hollywoodiană. Păcat că un personaj perfect a fost transformat într-un fel de caricatură și încă una nereușită. Kenneth Branagh nu aduce pe ecran nimic din ceea ce l-a făcut celebru pe Poirot. Nu avea ce căuta în filmul ăsta, așa cum nu avea ce căuta nici masca aia ridicolă pentru mustață. Unde e accentul amuzant al lui Poirot? Unde a dispărut capul în formă de ou, părul negru și micile sale manii?

Poate că mi s-a părut așa fiindcă citisem cartea și cunoașteam foarte bine deznodământul. Sunt curioasă cum aș fi privit filmul dacă nu citeam cartea înainte? Poate cu mai multă îngăduință, cine știe? Mi-a plăcut mult Judi Dench și cred că merita mai multă atenție, adică un rol mai consistent.

Evaluarea mea subiectivă: 8/10.

Ca de obicei, cartea bate filmul. Și îl bate bine de tot.

16 gânduri despre „Crima din Orient Express – carte versus film

   1. @Emil Calinescu: cum adica reduce filmul la un numar? Si filmele sunt clasate si evaluate, fie prin note de la 1 la 10, fie procentaje – vezi Imdb, Rotten Tomatoes si altele. Iar treaba asta e foarte utila pentru potentiali telespectatori. Nu e nimic nici iesit din comun, nici deplasat 🙂

    Apreciat de 3 persoane

 1. Am citit cartea demult, într-o formă mai veche… Am acum romanul în aceeași formulă de la „Adevărul” și vreau să îl recitesc. Apoi, am în plan și filmul… Nu știu cum mi se va părea, dar neapărat va fi în această ordine: cartea și apoi filmul.

  Apreciat de 1 persoană

 2. David Suchet l-a întruchipat magistral pe celebrul detectiv, într-un serial difuzat din 1989 până în 2013. Nu știu dacă printre episoade este și unul cu Crima din Orient Express, dar îmi amintesc cum mi-au plăcut toate cele pe care le-am văzut.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.