Cărți, politică şi ipocrizie

Bibliotecara unei şcoli americane a refuzat o donație de carte fācută de Melanie Trump, pe motiv cā ar fi cărți de propagandă rasistă. Soția preşedintelui american a decis să doneze câte un pachet de cărți câte unei şcoli din fiecare stat american. In Massachussets, cărțile lui Dr. Seuss au fost refuzate, fiind considerate rasiste de către bibliotecara școlii. In plus, a apreciat că şcoala are deja 9000 de cărți în bibliotecă, aşa că n-ar mai avea  nevoie de altele. Hmm … şi eu care credeam că o bibliotecă n-are niciodată suficiente cărți! Eu n-aş refuza o carte nici dacă ar veni de la … completați voi linia  punctată cu numele cui vreți! Cu atât mai mult cu cât ar fi pentru o bibliotecă.

Se pare însă că nu la fel a gândit doamna bibliotecară în urmă cu ceva vreme, când s-a costumat (și s-a fotografiat) într-unul din persoanjele Dr. Seuss. Cred că nici ouăle verzi și nici pisica cu pălărie nu erau rasiste pe vremea aceea. Și nici când fosta Primă Doamnă, Michelle Obama, le citea copiilor din cărțile cu pricina. Chiar nu-mi dau seama cum se face că au devenit între timp.

Mie mi se pare mai degrabă o atitudine ipocrită, care nu face bine nimănui. Nici măcar copiilor, ale căror lecturi unii încearcă să le cenzureze excesiv, dacă ar fi să mă întrebați pe mine.

După cum nu face bine nici despicarea firului în patru și încercarea de a găsi mereu pricini rasiste, sexiste, discriminatorii sau mai știu eu cum. Azi nu mai e politically corect să spui policeman ci police officerfireman a devenit firefighter, iar Aventurile lui Tom Sawyer și Pe aripile vântului au devenit indezirabile. Nu mă mai întreb cui servesc toate astea, mă întreb doar ce urmează? Din nou, focuri în piața publică în care să fie arse cărțile apreciate de unii ca nepotrivite? Se zice că memoria oamenilor este scurtă, dar chiar atât de scurtă???

21 de gânduri despre „Cărți, politică şi ipocrizie

 1. A republicat asta pe Machete Didactice și a comentat:
  Azi nu mai e politically corect să spui policeman ci police officer, iar fireman a devenit firefighter, iar Aventurile lui Tom Sawyer și Pe aripile vântului au devenit indezirabile. Nu mă mai întreb cui servesc toate astea, mă întreb doar ce urmează? Din nou, focuri în piața publică în care să fie arse cărțile apreciate de unii ca nepotrivite? Se zice că memoria oamenilor este scurtă, dar chiar atât de scurtă???
  De la Dorina

  Apreciat de 2 persoane

 2. Adevarul ca istoria se rescrie in functie de cei aflati la putere si de cei care ii sustin ori ii denigreaza.
  As vrea sa zic ca nu ma mai mira nimic, dar nu e adevarat. Cand discutam despre istorie, carti si cultura sau educatie, ar trebui sa primeze intelectul si dorinta de a ajuta copiii sa invete variat, nu sa impunem niste restrictii din cauza culorii politice.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Nu credeam ca cele doua cuvinte carti si politica ar putea exista intr -o singura propozitie. O atitudine mai mult decat ipocrita a bibliotecarei. Eu mi-am inoit biblioteca si cu cartile pe care le-am inlocuit le-am dus la una din scolile unde lucrez. Inainte sa i le duc am intrebat pe doamna bibliotecara daca primeste carti mai vechi. Raspunsul dat de doamna, a fost, ca fiecare carte este pretioasa in felul sau.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.