Am băgat și eu capul în poza Timișoara 2021

Ca orice arădean care se respectă, m-am bucurat că Timișoara a devenit Capitală Culturală Europeană 2012 (haha, ce glumă bună), fără să mă gândesc că ar trebui să cer voie de la tatăl și mamăl hipsterilor timișoreni să fac asta. Zice domnul respectiv (Mircea Dragu, pe numele lui) că nu am voie să mă bucur sau să mă prefac că mă bucur (fir-ar să fie cu prefăcuții ăștia) dacă nu îndeplinesc niște condiții.

Așa că am purces să-mi întocmesc dosarul de candidat la titlul de „Bucuros de Timișoara 2021”, mai ceva ca cei care se pregătesc pentru concursul de directori de școli.

Uite-aici criteriile:

Ai pornit televizorul mai des decât ai deschis o carte – Da, recunosc că pornesc televizorul în fiecare dimineață să aflu ultimele știri și, mai ales, cum va fi vremea. Nu prea deschid o carte la ora 7 dimineața.
Ai văzut cel puțin un episod cap-coadă dintr-un serial turcesc – O, da, am văzut, nu un episod cap-coadă, ci un serial întreg, Suleyman Magnificul. N-am ratat niciun episod, mă uit și în reluare câteodată. E vreo problemă aici?
Deși ai buletin de Tm, bagajul tău lexical nu include cel puțin 50 de cuvinte din limbile sârbă, maghiară, germană – Ups, n-am buletin de Timișoara, dar intenționez să-mi fac rost de unul, când o să ies la pensie. Mult după 2021, zice Legea pensiilor.
13006725_1287141857981861_1999024011119731426_n–  Nu mergi la teatru care nu e în limba română – Când se va juca o piesă în chineză, promit să mă duc. Copiii români de 9 ani vor să studieze limba chineză, așa că o fi ceva de capul ei.
Mergi la spectacole doar cu invitație, sau la cele cu intrarea liberă – Au devenit ilegale cumva?
Nu ai fost la concertul lui Bob Geldof, deși medicul ți-a spus că-ți poate face externare provizorie. sau portarul se uită în altă parte și nu erai legat de pat – Wtf is Bob Geldof?
–  Cumperi bilet la spectacolele lui Piersic și nu ai fost la nici un spectacol Aualeu – Nu  cumpăr bilet la spectacolul lui Piersic, că e cam scump. Ce să fac? „Famelie mare, remunerație după buget mică.”
Nu ai în casă/mașină cel puțin cinci discuri pe bune, nu scrise la birou, pe banii și timpul corporației, ale unor artiști made in Tm – Cum se scrie un disc la birou, pe timpul și banii oricui?
Ai mâncat mici la Festivalul de Operă și Operetă în aer liber – Niciodată nu ratez ocazia să mănânc mici. Dacă sunt la îndemână, de ce nu?
Ai deschis umbrela când stăteai în primele rânduri la festivalul de jazz/rock din Operei doar pt că ploua. Sau, și mai grav, dacă ai stat acasă pentru că ploua – Am deschis-o, dar stăteam în ultimele rânduri, că primele erau ocupate. Ghici de cine?
Vorbești de rău despre unguri, olteni, sau bucureșteni. Sau despre toate categoriile astea. Bancurile faine se exclud, dacă nu sunt zise cu ură – Da’ despre moldoveni e voie?
Poți fredona cantele de la radiourile din Ro și, evident, nu cunoști trei titluri de la IPR. Sau te întrebi ce regie e asta – Nu mă întreb, sunt ocupată să aflu ce însemană „cantele”. Și de când nu se scrie cu majusculă după punct.
Te plângi de traficul auto, dar nu-ți pui pb să folosești o bicicletă/trotinetă – Să fiu sinceră, folosesc o decapotabilă marca Pejos. Face bine la varice, mai exact la prevenirea lor. Se pune?
Nu ai fost cel puțin o dată anul ăsta la un vernisaj în Timișoara – Ups, aici m-ai prins :(.
Nu ai fost cel puțin o dată anul acesta la filarmonică – Am fost de mai multe ori, dar la cea din Arad, că pe-aia din Timișoara am căutat-o și nu era decât pe afiș. Pe scenă nu era și m-am uitat bine, crede-mă.
Nu ai susținut anul acesta cel puțin o echipă de club din Tm la un meci, alta decât cele de fotbal – Dar aia de fotbal ce cusur are? Știi doar că arădenii sunt mari susținători ai Poli.
Nu ai idee unde e stadionul de rugby – Nu, dar promit să mă interesez dacă-mi explici ce are rugby-ul cu prefectura, pardon cu cultura.
Nu poți spune câte poduri sunt în Timișoara – Nu, dar îți pot spune câte sunt în Porto, dacă vrei.
Nu îl cunoști din vedere pe Csabi (da, tipul ăla cu barbă și bitză care înregistrează toate concertele din Tm) – Ar trebui?
Ai cumpărat bilet la Clayderman – Nu, dar nu aș refuza o invitație, dacă aș primi-o, ca un gras care stă în spinarea unui slab ce sunt, vorba unui fost președinte.
Îl iei în serios pe Dan Puric, sau, și mai rău, cumperi bilet la el, dar (evident) nu o citești pe Herta Muller – Nu mă iau în serios nici pe mine, d-apoi pe Dan Puric. În ce o privește pe doamna Muller, când am încercat, s-au scorojit pereții. Și mi-e cam lene să zugrăvesc iar.
Nu poți nominaliza cel puțin doi actori de la fiecare teatru din Tm – Dacă nominalizez doi de la teatrul din Arad, nu e bine? Mai ales de când Robu și cu Falcă au pus de marele megalopolis.
Nu poți nominaliza cel puțin doi regizori din Tm – Să știi că l-am întrebat pe prietenul Goagăl și mi-a dat cu virgulă.
Nu ai fost niciodată la StudentFest – Cam prin iunie ziceau unii că boșorogii peste 50 de ani n-ar trebui nici să voteze. M-au uitat în buletin ca să verific și am constatat că mă încadrez. Crezi că m-ar lăsa să intru la StudentFest?
Ai făcut selfie-uri la Untold, dar îți pregăteai freza pt Epic când în Tm erau Plai sau Revolution – Tot timpul îmi pregătesc freza, cu selfie-urile stau mai rău, dar promit să recuperez.
Te duci la festivalul de jazz de la Gărâna, dar în mașină asculți Radio Zu – Ca să fiu sinceră, în decapotabila mea ascult Street Radio.
Când intri pe net, cauți filme cu idioți care fac farse altora, și nu la ce concert/teatru/vernisaj o să mergi mai către seară – Acum, că a început școala, nu prea ies seara, prefer să citesc o carte.
Ai dat share fără un comentariu sarcastic la o postare trandafireteoasca sau poptamaseasca – O fac atâția alții, crezi că mai e nevoie și de share-ul meu?
Ești convins că dacii sunt cei mai tari, dar nu ai idee cine a fost Muhle, sau la ce echipă juca Eugeniu de Savoya. sau unde s-a născut Illy – Cei mai tari de cap? Că pe prinț l-a închiriat Maria Teresa de la o echipă franceză iar Illy e o marcă de cafea tare faină.
Te-ai lăsat convins ca pe oțelul din Tour Eiffel scrie „made in Romania”. Nu de alta, dar înseamnă că esti varză la istoria Banatului – Și ce crezi că la homeschooling se învață istoria Banatului? Când o face plopul pere și Banatul o școală umbrelă.
Nu cunoști numele cartierelor vechi din Timișoara – Uite că știu unul: Satul Francez, dacă mă iau după mașinile cu număr de Franța parcate acolo.
Nu poți numi cel puțin 10 scriitori contemporani din Tm – Nu-mi vine în minte decât Igor, dar sigur face cât zece. Dacă vrei, le adaug și pe Zgomotoasa și pe Tomata, că sunt tot de-ale voastre. Sau bloggerițele nu se pun?

Cred că ăsta e un examen pe care n-am cum să-l trec. Așa că-mi iau bucuria înapoi și mă duc să dau drumul la televizor. Începe un nou serial turcesc.

P.S. Aș adăuga eu un criteriu: nu scrii cu diacritice și cu literă mare după punct. Se aude până-n Timișoara?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.